Iзборник

Головна сторінка

КІМНАТА ОБГОВОРЕНЬ : Допоміжний форум

ПравилаГоловний форумДопоміжний форумМоніторинґ

Допоможіть уточнити цитату
Автор: Ornata     Дата: 4 квіт. 2007 р. 16:10

В одній із дискусій мені трапилось нижченаведене висловлювання:

"А словєнеск язик і руский єдин. Від варяг бо прозвашася Русью. А пєрвєє були словєнами. А ще і полянами звахуся, но рєчь була словєньская. Полянами же прозвашася тому, що в полі сєдяху. Язик був ім єдин - словєньский…"
Нестор-літописець. Повість часових літ [6406 (898) р.]. -Київ, ~1113 р.

Коли я спробувала уточнити, то не змогла знайти цю цитату в "Повісті минулих літ" (на жаль, у тексті "Повісті" на цьому сайті не всі символи відображаються коректно - можливо, у мене якась халепа з браузером). У мене велика підозра, що мій опонент шахрує, перебріхуючи оригінал. Отже, є якісь міркування щодо цитати: звідки вона і як звучить в оригіналі? (Спеціально марнувати час не треба, оскільки це була "політична" дискусія, але, можливо, для фахівця не буде важко відразу визначити, чи все гаразд з цією цитатою).
Дякую!

Re: Допоможіть уточнити цитату
Автор: Максим     Дата: 4 квіт. 2007 р. 17:09

З цитатою явно щось намагалися зробити, якось навмання осучаснивши. Вона мала б виглядати у старій графіці так (див. реконструкція Островського за головними списками):
А СловЂньскъ языкъ и Русьскыи единъ. Отъ Варягъ бо прозъвашася Русию, а пьрвЂе бЂша СловЂни. Аще и Поляне зъваху ся, нъ СловЂньска рЂчь бЂ. Полями же прозъваша ся, зане въ поли сЂдяху, а языкъ СловЂньскыи бЂ имъ единъ.

Звісно, окремі написання відрізняються в залежності від списків. Так, у Лаврентіївському цей фрагмент відсутній. У Радзивилівському стоїть слово одно, у Іпат. одинъ, у Хлебн. единъ. Або різняться в написанні слова СловЂньскъ (словеньскыи, словенескь). Знаходити текст у конкретному списку краще за роком, це легко зробити.

Якщо цікавить переклад, то українською мовою їх цілих два.
Махновця:
А слов’янський народ і руський — один; од варягів бо прозвалися вони руссю, а спершу були слов’янами; хоча вони й полянами звалися, але мова [в них] слов’янська була. Полянами ж вони прозвалися тому, що в полі сиділи, а мова в них була одна — слов’янська.
та Яременка:
А словінський народ і руський — один. Від варягів-бо прозвалися руссю, а раніше були словіни; хоч і полянами називалися, але мова була словінська. Полянами прозвалися, оскільки в полі сиділи, а були одного народу словінського.

Даруйте, лише зареєстровані учасники можуть залишати повідомлення.

ПравилаГоловний форумДопоміжний форумМоніторинґ

Скрипт форуму phorum.org