Iзборник

Головна сторінка

КІМНАТА ОБГОВОРЕНЬ : Головний форум

ПравилаГоловний форумДопоміжний форумМоніторинґ

Густинський літопис
Автор: Orysja     Дата: 27 бер. 2004 р. 7:55

Я прочитала прохання стосовно тексту Густинскього літопису на Гостьовій сторінці. У мене є майже все відскановане видання 1843 року. Звичайно, публікацією науковою його можна назвати тільки з деякими натяжками. Але частину я розпізнала. Цього мало для викладення всього тексту, але якщо будете це робити, можу прислати те, що є в якості хоча б заготовки.

Re: Густинський літопис
Автор: Максим     Дата: 27 бер. 2004 р. 8:27

Це було б дуже добре. Густинський літопис все одно доведеться готувати, незважаючи на нове Санкт-Петербурзьке видання (2003), де використали лише один список. Електронна публікаця 1843 року може стати першим кроком до майбутнього видання.
(Натисніть на ім’я, щоб побачити контактну e-mail адресу.)

Зараз маємо лише фрагменти в перекладі на сучасну українську, що, звісно, не може вважатися задовільним.

Автор: Orysja     Дата: 27 бер. 2004 р. 12:57

Я петербурзького видання ще не бачила, може привезу, коли поїду після Великодня в Москву, але виходячи з інформації моїх московських друзів, воно не відзначається якістю. Мені написали, що навіть їм видно, як там, відкриваючи титли, перекрутили українські слова.
Втім, до видання 1843 року ми звикли, а то може б сказали майже те саме.

Автор: Максим     Дата: 27 бер. 2004 р. 17:00

Не стільки перекрутили, як прочитали-«розшифрували» на свій лад. Проте, сучасна публікація вимагає повнішого відтворення особливостей рукопису, а українського рукопису XVII ст. і поготів. За можливий приклад можна взяти близьку за часом створення Хроніку Софоновича.

Зараз я опановую нові способи електронного відтворення давніх кириличних текстів, які б дозволяли інтерактивну роботу з матеріалом, наприклад, незалежний від особливостей написання слів пошук. Першою буде ПВЛ, а тоді вже можна серйозно братися за Густинський літопис. Сподіваюсь, до кінця цього року на сторінці з’являться е-книги "перед тим небачені".

P.S. Густинський літопис на Петрівці коштує до 100 гривень, ятка на протилежному від входу кінці ринку, накрутка до 20%, вони також практикують замовлення.

Автор: Orysja     Дата: 28 бер. 2004 р. 9:02

Спасибі за інформацію. Якщо виберусь на Петрівку (сьогодні бо противна мряка), то куплю.

Даруйте, лише зареєстровані учасники можуть залишати повідомлення.

ПравилаГоловний форумДопоміжний форумМоніторинґ

Скрипт форуму phorum.org